Amibios

office@amibios.ro
+40 339 401 112

3D Printing. MultiJet Tech.

Esti nou in lumea 3D printing-ului?

In acest articol iti vom prezenta tot procesul prin care am trecut pentru a printa 3D aceste placute QR de taxi.

Dar mai intai, ce este printarea MultiJet? Si ce aduce aceasta in plus pe scena printarii 3D?

Procesul de printare 3D este o tehnologie relativ nou aparuta, cel putin in scena consumatorilor de zi cu zi, ce are la baza in majoritatea cazurilor incalzirea la o temperatura inalta de topire a unui filament de material plastic cu ajutorul unui cap piezoelectric care actionat de un sistem de servomotoare este deplasat in functie de locul unde trebuie aplicat materialul.


In majoritatea cazurilor, imprimantele 3D sunt limitate in complexitatea obiectelor pe care le pot printa datorita consecintelor legilor fizicii. De exemplu o imprimanta conventionala nu va putea printa, spre exemplu, o figurina umana ce tine mana intinsa spre orizont. Aceasta se datoreaza simplului fapt ca mana nu ar avea niciun suport pentru printare, iar materialul ar trebui cumva turnat in aer. Tehnologia MJP (MultiJet Printing) detinuta de 3D Systems si de care ne bucuram sa o putem folosi, din fericire, nu doar reda o calitate structurala mai buna a produsului final in ceea ce priveste proprietatile materialului, dar si depaseste aceste limitari in procesul de printare. Imprimanta ProJet MJP 2500 foloseste un proces de pulverizare a materialului cu ajutorul unui cap piezoelectric pentru a-l depozita strat cu strat, la fel ca orice imprimanta. Spre deosebire de alte tehnologii de printare, aceasta imprimanta de rezolutie inalta foloseste, separat, un alt material suport topibil sau dizolvabil care poate fi inlaturat in urma printarii fara a compromite integritatea materialului din care este facut obiectul. Astfel, cu ajutorul acestei metode, chiar si cele mai complexe topologii si functionalitati pot fi printate, precum un mecanism gata functional imediat dupa printare, sau, pentru simplicitate, o macara de jucarie.


Spre exemplu, noi am ales sa printam o serie de licente pentru taxi. O astfel de licenta reprezinta o placuta patrulatera de grosime mica ce are incorporat in adancime un cod QR de identificare pentru masina de taxi aferenta. Un concept simplu, nu? Nu tocmai. Placuta trebuie sa aiba printat cumva in masa sa acest cod QR pentru a nu putea fi sters, iar acesta trebuie sa fie citibil de catre un scanner QR ceea ce inseamna ca va trebui fie gravat sau printat cu un material diferit. Noi am urmat a doua cale.


Acestia sunt pasii pe care i-am urmat:

– Preparare QR code licenta: pentru a crea codul QR avem nevoie de un fisier .png care sa contina numarul licentei. Dupa ce am creat acest fisier generam codul QR care va fi tot in format .png

– Convertim fisierul .png in 3D folosind un soft de modelare. Tot acum vom defini dimensiunile initiale ale obiectului.

– Vom incarca acest fisier .stl in softul imprimantei unde finisam si adaugam materialul necesar pt a crea piesa finala. Aranjam in plansa de printare si trimitem catre printare.


– Printam licentele (codul QR este printat cu ceara in interiorul obiectului)


– Dupa printare, introducem piesele acoperite de ceara in baia de abur. (ceara reprezentand materialul suport)

– Dupa ce inlaturam ceara, introducem piesele in baia de ulei si apoi le curatam pentru a le pregati de pasul final si anume lipirea lor pe sticker. Inainte de lipirea pe sticker desigur putem observa faptul ca ceara din interior s-a racit iar codul QR este acum vizibil.